niedziela, 22 grudnia 2013

Kruche ciasteczka - kuchnia

Niemal przed rokiem zaprzyjaźniłam się z blogowaniem.
Moje pierwsze sieciowe dziecko to: www.renesanskobiety.blogspot.com
Pojawił się tam  kiedyś przepis na ciasteczka.
Są pyszne - masz czas? to sprawdź!

Te ciasteczka zawsze się udają:
40dkg mąki
20dkg masła (typowa kostka)
15dkg cukru pudru
1całe jajko, 1żółtko
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na stolnicy posiekać masło w przesianej mące z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać jajko i żółtko, szybko ognieść i schłodzić (byle nie w zamrażalniku :) - już lepiej zrezygnować z chłodzenia).
Powycinane ciastka wyzłocą się w pieczeniu po posmarowaniu wierzchu białkiem. Białkiem też można przymocować przed pieczeniem ozdobnie: bakalie lub posypkę.
Piec ok.15min w 180st.
Upieczone ciasteczka po przełożeniu dżemem lub masłem czekoladowym staną się pysznymi markizami.
Świetnie wyglądają i smakują polukrowane.

Do zrobienia łatwego i niezawodnego lukru potrzeba chwili i 3łyżek cukru, łyżki wody i łyżki soku z cytryny. Utarty w kubeczku lukier szybko zasycha, należy więc robić go tuż przed lukrowaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz